Astım ve Beslenme

Astım tedavisinde beslenme destek tedaviyi oluşturur. Beslenme düzeninize kattığınız bazı şeyler astım ataklarınızı azaltabileceği önerilmektedir. Bunun için;

  • C vitamini tüketimi önemlidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Astım hastalarında gribal enfeksiyonlara yakalanmamak önemlidir. C vitamini ısıya ve beklemeye hassas bir vitamindir. Örneğin portakal suyu ilk sıkıldığı anda hemen tüketilmelidir. Ayrıca C vitamini depo edilebilen bir vitamin değildir. O nedenle gün içinde bölerek tüketilmelidir. Yani bir seferde 1 çay bardağı gibi.
  • Magnezyum tüketiminin astıma iyi gelebileceği bazı çalışmalarda vurgulanmaktadır. Magnezyum; Kakao, ıspanak, fındık, yağlı peynir, muz ve dil balığında vardır. Magnezyum ihtiyacı yaşa göre farklılıklar taşır. Fazla terleyen ve idrar söktürücü kullanan kişilerde magnezyum atımı artar. Stres, gebelik- emziklilik durumunda yine ihtiyaç artar. Günlük 300 mg olan magnezyum ihtiyacı kadınlarda gebelikte 700 mg’ a çıkar.
  • Genelde solunum yetersizliği olan hastalarda görülen tedavi nedeniyle kilo alımı gözlenir. Uygun beslenme programı ile kilo kontrolü yapılmalıdır. Yetersiz beslenme düzeni söz konusu ise bu engellenmelidir. Her besin grubundan her öğünde alacak şekilde bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
  • Günde en az 2 litre su mutlaka içilmelidir. Bunun yanında meyve ve bitki çayları da sıvı tüketimini artırmak adına tüketilebilir.
  • Tuz tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir.  Hatta astım ilaçları bünyesinde kortizon barındırdığı için bunların kullanım aşamasında kişiler kesinlikle tuz ve tuz içeriği yüksek olan; konserve, turşu, salamura besinler, zeytin,  soda- maden suyu tüketilmemelidir. Aksi takdirde kişide kilo alımına yol açar ki bu da atakları artırabilir. Kilolu olmak da sık soluk almaya neden olduğu için problem yaratır.
  • Kortizon içerikli ilaçlar kullanıldığı süreçte aynı zamanda şeker kullanımına da dikkat etmek gerekmektedir.
  • Kortizonun mideye zarar verici etkisini ortadan kaldırmak için mideyi korumak adına beraberinde süt tüketilmelidir. Ya da doktorunuz tedavinize midenizi koruması için ilaç ekleyecektir.
  • Besin alerjisinin son hali ilerde astımdır. Yani genetik faktör de etkilidir. Alerji sezonlarında dikkatli olmak gerekir.
  • Yapılan bazı araştırmalarda ise hamilelik sürecinde sağlıksız beslenme astıma yakalanma riskini artırdığı savunuluyor.  Hamilelik sürecinde beslenmenin iyi olması bireyi alerjilere karşı koruyan bağışıklık sistemi bu dönemde oluşuyor. Bu da hamilelikte beslenmenin önemini bir kat daha artırıyor.
  • Fastfood beslenme astıma yakalanma yüzdesini daha çok artırdığı yine yapılan araştırmalarda savunulmaktadır. Toraks bülteni’nde yayınlanan yeni bir araştırma yeterli miktarda sebze ve süt tüketmeyen, E vitamini almayan çocukların astıma yakalanma riskinin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Diyetisyen Fatmagül Yılmaz Öztürk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir