Hamilelikte Bitki Çaylarına Dikkat

Her anne adayı bebeklerinin de sağlığı söz konusu oluğu için hamilelik döneminde genelde daha özenli beslenme eğilimindedir. Bu dönemde bilinçsizce tüketim nedeniyle  sağlıklı olan bebeği erken doğurma tehdidi ya da düşürme riski ile karşı karşıya kalınabilinir.

Maalesef bitkisel ürünlerin ne zararı olabilir ki diye düşünüp hata yapıldığı sıkça görülüyor.  Örneğin yeşil çayın kafein düzeyi yüksek olması ve fazla alınması nedeniyle kafeinin aşırı alımı sonucu ilk 12 haftalık dönemde spontane düşükler olabiliyor. Kafein yeşil çayın dışında çikolata ve çikolatalı gıdalarda, siyah çay da, kahve, kolalı içecekler gibi ve benzeri yiyeceklerle içeceklerde de vardır. Bu nedenle bitkisel olsun olmasın alınan ürünlerin tüketim miktarına ve çayda koyuluk derecesine dikkat etmek lazım. Kafeinsiz kahveler burada devreye girebilir. Çay açık içilebilir. Günlük toplam tüketim miktarı azaltılabilir.

Yine hamilelik sürecinde bitki çayı zararsızdır düşüncesiyle tüketilmemesi gereken bazı ürünlerin de tüketildiğini görüyorum. Halbuki rezene, civanperçemi, mine çiçeği, ada çayı, barut ağacı kabuğu, sinameki bu dönemde kullanılmaması gereken çaylar arasındadır. Mayıs papatyasının güvenilir bir kaynaktan elde edilmesi önemlidir. Mayıs papatyası kanarya otu ile karışabilmektedir. Kanarya otu karaciğerde zararlı etkisi olan bir bitkidir. Zerdeçal hamilelikte rahim hareketlerini artırabileceği için kullanılması önermediklerimiz arasındadır.

Ürünleri doğru zaman da doğru şekilde ve doğru miktarlarda tüketmek önemlidir. Örneğin hamilelik döneminde kullanılamayan rezene çayı emzirme döneminde süt artırıcı bir çay olarak kullanılabilir.

Zencefil hamilelikte sabah bulantılarına iyi gelir ama günlük 1,5 gram tüketimi aşmamak gerekir. Safra kesenizde taş varsa zencefil kullanılmamalıdır.

Dyt. Fatmagül YILMAZ ÖZTÜRK

Kaynak: Doğadan Gelen Sağlık: Bitki Çayları Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA – Zebra Matbaacılık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir